25 de gen. 2018

Els drets humans a través del cinema històric de ficció

Com a conseqüència lògica de les dues guerres mundials s’ha obert camí la idea que, organismes supranacionals de Justícia, apliquin el dret internacional i garanteixin així la imparcialitat dels processos i de les sentències. Els judicis de Nuremberg i Tòquio, amb la definició dels delictes contra la humanitat i, entre altres casos emblemàtics, els genocidis provocats per les guerres de Iugoslàvia (1992-1995) o de Ruanda (1994), van impulsar organismes internacionals directament dependents de l’ONU però també d’altres autònoms -tot i la seva vinculació amb Nacions Unides-, com ara la Cort Penal Internacional de l’Haia creada el 1998 per bé que països com ara els Estats Units d’Amèrica no reconeixen la seva competència. 
En aquest nou curs especialitzat, amb vocació de continuïtat del que ja vàrem oferir el curs 2015-2016 sobre els diferents actors de la justícia ordinària, analitzarem cinc films que plantegen causes en què els tribunals internacionals han de ser competents i que mostren el llarg camí que encara queda per recórrer. La complexitat i les dimensions del dret internacional i del paper que les oenegés, com ara Amnistia Internacional poden exercir, seran comentades novament pel magistrat Josep Niubò i Claveria.
Totes les sessions tindran lloc a la Sala Gran de la Facultat de Geografa i Història de la Universitat de Barcelona (Montalegre, 6, 4ª planta), i el programa que es seguirà és el següent:

Dimecres, 4 d’abril de 2017, 16:30-20:00 
Presentació per RICARD PIQUERAS, Degà de la Facultat de Geografia i Història 

I. Una mostra de les condemnes militars durant la Gran Guerra 
Senderos de gloria (Paths of Glory, 1957), de Stanley Kubrick 

Dimecres, 11 d’abril, 16:30-20:00 
II. La impunitat de molts responsables nazis després de la Segona Guerra Mundial 
La caja de música (The Music Box, 1989), de Costa-Gavras 

Dimecres, 18 d’abril, 16:30-20:00 
III. Les estratègies d'ocultació de riscos ambientals de les grans indústries i també basada en un cas real 
Erin Brockovich (2000), de Steven Soderbergh 

Dimecres, 25 d’abril, 16:30-20:00 
IV. Com existeixen empreses especialitzades a manipular l'elecció d'un jurat en interès propi 
El jurado (Runaway Jury, 2003), de Gary Fleder 

Dimecres, 2 de maig, 16:30-20:00 
Sessió de cloenda per CARLES SANTACANA, Director del Departament d’Història i Arqueologia

V. El judici com a càstig exemplar a tot un poble 
Companys, procés a Catalunya (1979), de Josep M. Forn, amb la presència del director

Aquest curs té assignat 1 crèdit de lliure elecció (25 hores lectives i de treball personal específic), amb el 80% d’assistència a les sessions i la realització d’un treball específic. També computa les hores de pràctiques del Màster per als alumnes de Doctorat. Per a inscriure's al curs s'ha d'emplenar el següent FORMULARI.