Exposiciones

Títol: Que arriben els Beatles!
Comissari: Magí Crusells
Organitza: Universitat de Barcelona / Ajuntament de Badalona
Lloc: Centre Cultural El Carme (Badalona)
Data: 2 de juliol al 15 de novembre de 2015

El 3 de juliol se celebra el 50è aniversari de l’únic concert que el Beatles van fer a Barcelona. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr van revolucionar la música, la societat i la cultura de l’època. 50 anys després el seu llegat encara perdura.

L’exposició ens submergeix en el context polític i social de Catalunya, Espanya i el món als anys seixanta; s’endinsa en el fenomen musical dels Beatles, considerat un dels grups musicals més importants de la història, i recrea, finalment, l’ambient del concert de Barcelona.

Títol: L'experiència màgica del cinema. Col·lecció Josep M. Queraltó
Comissari: Josep Maria Caparrós
Organitza: Universitat de Barcelona / Fundació Aula de Cinema
Lloc: Edifici Històric de la UB
Data: 15 d'octubre de 2013 al 28 de febrer de 2014
Web: Blog de la Col·lecció Josep M. Queraltó

Aquesta exposició mostra els inicis tècnics del cinema des dels espectacles d'ombres fins l'aparició del cinematògraf del germans Lumière el 1895. L'exposició presenta una tria d'aparells i altres objectes de gran rellevància que permeten explicar els orígens del setè art. Totes les peces formen part de la Col·lecció Josep M. Queraltó, president de la Fundació Aula de Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó, entitat que organitza l'exposició.

Josep M. Queraltó, membre de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya i membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català, ha aconseguit aplegar al llarg de trenta-cinc anys prop de 20.000 peces relacionades amb la tècnica cinematogràfica que conformen una de les col·leccions privades de cinema i audiovisuals més importants d'Europa.

Títol: La mirada del samurái: Los dibujos de Akira Kurosawa
Comissaris: Josep Maria Caparrós, Andrés Expósito, Carlos Giménez Soria i Jordi Puigdomènech
Organitza: Casa Asia / cultural affairs
Lloc: AlhóndigaBilbao / Museo ABC
Data: 16 de novembre de 2010 al 30 gener del 2011 / 7 d'abril al 12 de juny de 2011

L'exposició es una mostra excepcional que reuneix els storyboards de las sis últimes pel·lícules del mestre nipó, amb dos vestuaris de Ran, 25 cartells dels seus films i projeccions. El museu AlhóndigaBilbao va ser la primera seu de l'exposició, seguida pel Museo ABC de Madrid.

Ambdúes exposicions varen publicar un acurat catàleg (en castellà, anglès i euskera), amb articles d'especialistes i tots els dibuixos del mestre japonès exposats a la mostra, la qual va tenir un gran ressò mediàtic. Des del Centre d'Investigacions Film-Història també vam organitzar conferències i cicles paral·lels, dins de l'anomenat Any Kurosawa.

Títol: Cinema en temps de guerra, exili i repressió. 1936-1975
Comissaris: Magí Crusells i Josep Maria Caparrós
Organitza: Memorial Democràtic (Generalitat de Catalunya) / Universitat de Barcelona
Lloc: Espai Memorial Democràtic / Els Juliols de la UB / Mataró, Navarcles, Corbera d'Ebre, Roda de Barà, Reus, Granollers,  L'Hospitalet de Llobregat, Santa Eugènia de Berga, Polinyà, Dosrius i Santa Coloma de Gramenet
Data: 22 de setembre al 12 de decembre de 2010 / 4 al 28 de juliol de 2011 / Gener de 2012 al novembre de 2013 / 3 de novembre de 2015 al 8 de gener de 2016

Catalunya va viure entre el 1936 i el 1975 gairebé quatre dècades de convulsió que van afectar diversos àmbits del país, un d’ells, el cinematogràfic. Durant la Guerra Civil el cinema fou utilitzat no només com un espectacle sinó també com una arma política i de propaganda bèl·lica.

Finalitzada la Guerra Civil, i a causa de la derrota de la República a mans de l'exèrcit franquista, molts professionals del cinema es van haver d'exiliar i alguns dels que es van quedar a Catalunya van patir la repressió. Durant la dictadura, el règim franquista va imposar una forta censura.
Títol: Kubrick. 10è aniversari
Comissari: Guillem Batlle
Organitza: Departament d'Història Contemporània
Lloc: Facultat de Geografia i Història, UB
Data: 23 de novembre al 16 de desembre de 2009


Amb motiu del l0è aniversari del traspàs (1999) de Stanley Kubrick, el Centre d’Investigacions Film-Història va organitzar una petita exposició commemorativa a la Facultat de Geografia i Història de la UB (2ª planta), on són les aules i el Departament d’Història Contemporània. Comissariada per Guillem Batlle i dissenyada per Lucía Aceves, s’ha centrat en l’obra mestra Paths of Glory (1957), tot coincidint amb la projecció a l’assignatura d’Història Contemporània i Cinema d’aquesta pel·lícula paradigmàtica sobre la Primera Guerra Mundial.

No només els alumnes d’aquesta matèria especialitzada, sinó també els estudiants d’Història han gaudit d’una acurada selecció d’imatges i cartells originals, exhibits en sis plafons durant el final del primer quadrimestre del curs acadèmic 2009-2010.