30 d’abr. 2017

Josep M. Queraltó protagonitzarà la 13a Tribuna del Cinema Espanyol

El col·leccionista Josep Maria Queraltó serà el protagonista de la 13a Tribuna del Cinema Espanyol, que tindrà lloc a la Sala Gran de la Facultat de Geografia i Història de la UB (Montalegre, 6, 4a planta), el proper dimarts 9 de maig, a les 11 h. L’entrada es lliure.
La Tribuna del Cinema Espanyol, que s’organitza des del curs acadèmic 2001-2002, és una iniciativa del Centre d’Investigacions Film-Història, del departament d’Història i Arqueologia de la UB. Es tracta d’una plataforma oberta en què es convida un cineasta a parlar de la seva trajectòria artística i a dialogar sobre la seva obra. Al final de l’acte, el convidat participa en un col·loqui amb el públic assistent. Fins ara, han passat per aquestes tribunes especialitzades els directors José Luis Guerín, David Trueba, José Luis Borau, Josep Maria Forn, José María Nunes i Daniel Benmayor, l’actriu Assumpta Serna, els productors Julio Fernández, Edmon Roch i Andrés Morte, l’actor Emilio Gutiérrez Caba i l’historiador Esteve Riambau.
Josep Maria Queraltó (Vallbona de les Monges, 1937) és president d’honor de la Fundació Aula de Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó, membre de l’Academia de Cine Europeo, l’Academia de las Artes y Ciencias Cinematográficas de España i membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català. Té la Creu de Sant Jordi i el Premi Segundo de Chomón, entre altres guardons. Queraltó poseeix una de les majors col·leccions privades d’Europa d’objectes relacionats amb el setè art i el món audiovisual: més de 20.000 peces, des de les ombres xineses, les llanternes màgiques, els zootrops, els praxinoscopis, el cinematògraf Lumière… fins el més recent cinema analògic. Actualment, té el projecte de transformar la col·lecció de Josep M. Queraltó -que ha estat exhibida parcialment en nombroses exposicions a l’Estat espanyol i arreu, fins i tot a Jerusalem i Brussel·les- en un museu temàtic, històric, pedagògic i interactiu. L’any 2014 Queraltó va ésser el protagonista del documental JMQ, a la recerca d’un somni.