12 de jul. 2016

Memòria Històrica i Cinema: Dels orígens fins a la Guerra Civil espanyola

Com altres anys, el Centre d’Investigacions Film-Història, laboratori de la secció d’Història Contemporània i Món Actual del nou Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona ha organitzat un curs especialitzat dins del marc d’Els Juliols de la UB.
Enguany ha estat coordinat per Magí Crusells i es va celebrar del 4 al 8 de juliol, de 9:30 a 14:00 a l’Edifici Històric de la UB (Aribau 2, Aula 1.3).
Aquest curs reflexiona sobre la contribució del cinema a la representació de la memòria històrica en dos moments claus de la història del setè art: els inicis i el període de la Guerra Civil espanyola, vuitanta anys després.
El material filmat com a font històrica i com a suport de l’imaginari col·lectiu constitueix un gran relat que pot ajudar a la recuperació d’aquesta memòria, atès que el cinema sempre reflecteix, millor o pitjor, la societat i les mentalitats d’una època.El programa desenvolupat va ser el següent:

Dilluns, 4 de juliol:
1. El cinema és una eina vàlida per aprendre història?
Per Josep Maria Caparrós, catedràtic emèrit d’Història Contemporània i Cinema

2. La memòria histórica i el discurs fílmic
Per Francesc Sánchez Barba, professor associat d’Història Contemporània i director adjunt del Centre d’Investigacions Film-Història

Dimarts, dia 5:
3. Els orígens dels cinema. La Fundació Aula de Cine Col·lecció Josep M. Queraltó
Per Josep M. Queraltó & Jordi S. Bonet, president i vicepresident de la Fundació Aula de Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó
Projecció del documental JMQ: a la recerca d’un somni (Antoni Verdaguer, 2014)

Dimecres, dia 6:
4. La Guerra Civil espanyola 80 anys després
Per Andreu Mayayo, catedràtic d’Història Contemporània i vicedegà de la Facultat de Geografia i Història

Dijous, dia 7:
5. Testimoni d’un temps: Joan Mariné, una vida al servei del cinema
Per Joan Mariné, director de fotografia i restaurador de pel·lícules des de la II República a l'actualitat
Projecció del documental Cinema en temps de guerra (Bartomeu Vilà, 2014). 

Divendres, dia 8
6. La Guerra Civil espanyola a través del cinema
Per Magí Crusells, professor associat d’Història Contemporània i director del Centre d’Investigacions Film-Història (UB).

A l’acte de cloenda va assistir-hi la doctora Lourdes Cirlot, catedrática d’Història de l’Art i vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura de la Universitat de Barcelona.