Aquest nou cicle especialitzat és una primera aproximació a la prolífica obra cinematogràfica del cineasta suec Ingmar Bergman (1918-2007), formada per 46 llargmetratges de ficció, tres documentals, una òpera adaptada al cinema, un curtmetratge de ficció, nou curts publicitaris, set peces teatrals adaptades a la TV, un film col·lectiu i almenys una desena de guions escrits per a altres directors. A hores d’ara, té a l’escena barcelonesa l’adaptació una de les seves pel·lícules.
L’obra bergmaniana ha estat objecte de nombroses tesis doctorals abordades des de perspectives com la Filosofia de la Religió, la Sociologia, l’Ètica, la Història de l’Art o la Metafísica.
El Departament de Filosofia Teorètica i Pràctica, amb la col·laboració del Centre d’Investigacions Film-Història de la UB, ha organitzar aquest Vè cicle de Filosofia i Cinema, dirigit pels professors Josep Maria Romero i J. M. Caparrós Lera, i coordinat pel professor Jordi Puigdomènech, autor d’una tesi doctoral sobre Bergman.
Totes les sessions començaran a les 16:30 de la tarda a la Sala Gran o l’Aula 407 de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, c/Montalegre, 6, 4ª planta) Aquest és el programa:
- 9 d’octubre: Un verano con Mónica (1953). Ponent: Josep M. Romero.
- 16 d’octubre: El séptimo sello (1956). Ponent: Antonio Alegre.
- 23 d’octubre: Fresas salvajes (1957). Ponent: Josep Maria Caparrós.
- 6 de novembre: El manatial de la doncella (1960). Ponent: Maria Rosdevall.
- 13 de novembre: El ojo del diablo (1960). Ponent: Jordi Puigdomènech.
- 20 de noviembre: El rostro (1958). Ponent: Deerie Persson.