Des del 26 d’agost al 6 de setembre de 2013, l’Ajuntament de Santa Eugènia de Berga –durant els actes de la Festa Major–, va mostrar l’exposició produïda pel Memorial Democràtic amb el Centre d’Investigacions Film-Història de la UB, comissariada por Magí Crusells i Josep Maria Caparrós.
L’exposició –varen dir al seu text de llançament– vol exposar l’efervescència cultural que, malgrat les circumstàncies adverses, visqué Catalunya en plena Guerra Civil i com l’exili i la repressió van afectar el cinema fet al nostre país.
Catalunya va viure entre 1936 i 1975 quasi quatre dècades de convulsió que van afectar diversos àmbits del país, entre els quals el cinema. Durant la Guerra Civil, fou utilitzat no solament com un espectacle, sinó com a arma política i de propaganda bèl·lica. Amb el triomf franquista diverses persones es van exiliar i algunes de les que es van quedar van patir la repressió. Un cop finalitzada la Guerra Civil, el règim franquista va imposar una forta censura.
La mostra s’estructura en quatre blocs: l’esclat del conflicte i la revolució, la producció durant la guerra, l’ocupació franquista: la repressió i l’exili i la producció cinematogràfica en català durant el franquisme. Els visitants podran veure fotografies, cartells, cartes, carnets de premsa, programes de mà i altres objectes, així com documentació oficial de l’època”.
Mesos abans, per commemorar l’aniversari de la Segona República, el 14 d’abril, aquesta mostra es va exposar també a Polinyà i, posteriorment, a Dosrius.