25 d’abr. 2021

I el premi Film-Història dins del BCN Film Fest 2021 per al film pels seus valors històrics és per...






La nit de la Diada va tenir lloc la gala de clausura de la cinquena edició del BCN Film Festival on es va realitzar el lliurament de premis. Per primer cop el Centre d’Investigacions Film-Història va atorgar el premi als valors històrics a una de les pel.lícules que es van projectar al festival. Després d’una deliberació que va tenir lloc el dia anterior, el jurat de Film-Història va decidir atorgar el premi a Sombra de Bruno Gascón per copsar magistralment el dolor inguarible dels parents de tots els desapareguts per la violència en totes les seves formes i la necessària reparació en un context ben proper com ara el portuguès i perquè la memòria, individual o col·lectiva és un material imprescindible per als estudis històrics. 




Tanmateix, el jurat va creure convenient realitzar una menció especial a La mujer del espía (Spy no tsuma) de Kiyoshi Kurosawa per la personalíssima manera de representar una realitat històrica que esdevé un malson. El malson del totalitarisme i de l'odi al diferent que, com la porta del moll de Kobe, condueix a un infern que ha creat el mateix imperialisme japonès que també serà combatut des de l’enregistrament de les imatges i, per tant des del cinema. 





La resta del palmarès va ser el següent: 

PREMI A LA MILLOR PELÍCULA 
"Pequeño país", d’Eric Barbier 

PREMI AL MILLOR GUIÓ 
Massoud Bakhshi, per "Yalda, la noche del perdón" 

PREMI AL MILLOR ACTOR 
Ulrich Thomsen, per "The good traitor" 
 ***Menció Especial per als joves protagonistes de “Pequeño país”: Djibril Vancoppenolle i Dayla De Medina 

PREMI A LA MILLOR ACTRIU (ex aequo) 
Isabelle Kabano, per "Pequeño país"; 
Denise Gough, per "The good traitor" 

PREMI FESTIVAL CASTELL DE PERALADA A LA MILLOR MÚSICA (ex aequo) 
Michele Braga, per "El poeta y el espía"; 
Steven Bramson, per "Last Call" 

La gala conduïda per Cristina Brondo i amb el balanç més que positiu fet per la Conxita Casanovas, directora del festival, va concloure amb la darrera projecció del festival, Entre rosas (La fine fleur) de Pierre Pinaud, una amable comèdia sobre el món dels cultivadors de roses... molt adient per tancar el festival i la Diada!

__

* Fotografia de la clausura i entrega de premis (autor: Magí Crussells)