Després dels dos cicles sobre cinema clàssic i modern nord-americà, iniciem la tercera panoràmica històrica dedicada a l’època contemporània dels Estats Units. Un cine més actual, el qual ha estat realitzat durant la primera dècada del segle XXI.
Aquest nou curs comença amb l’evocació la Guerra Freda i el maccarthisme, projectant dos filmes emblemàtics de l’any 2001: The Majestic, de Frank Darabont i A Beautiful Mind, de Ron Howard; per continuar amb quatre cineastes estrangers que han triomfat a Hollywood, com ara Ridley Scott (Black Hawk Down, 2001), Sam Mendes (Road to Perdition, 2002), M. Night Shyamalan (Signs, 2002) i Peter Weir (Master and Commander, 2003).
També tractarem del fenomen dels actors famosos que s’han transformat en directors de prestigi: George Clooney, Robert Redford o Clint Eastwood, dels quals veurem Good Night and Good Luck (2005), Lions for Lamps (2007) i Gran Torino (2008), respectivament.
La repercussió del 11-S al cinema estadounidenc il·luminarà la pantalla de l’Institut d’Estudis Nord-americans amb dues pel·lícules significatives: We Were Soldiers (2002), de Randall Wallace, i Land of Plenty (2004), de Wim Wenders. Mentre el cinema “indie” estarà representat per Paul T. Anderson (There Will Be Blood, 2007), Thomas McCarthy (The Visitor, 2007) i Kathryn Bigelow, la primera directora que va rebre l’Oscar de Hollywood per The Hurt Locker (2009). Finalment, Avatar (2009), de James Cameron, mostrarà el futur del 3-D.
Com els anys anteriors, aquesta activitat d’extensió universitària amb crèdits de lliure elecció ha estat organitzada pel Centre d’Investigacions Film-Història de la UB i hi serà impartida per Josep Maria Caparrós Lera, catedràtic d’Història Contemporània i Cinema de la Universitat de Barcelona, autor del llibre Historia crítica del cine norteamericano / A Critical History of American Cinema (2013) -la síntesi dels cursos dedicats al cinema clàssic i modern dels EUA-, editat per la Fundació Institut d’Estudis Nord-americans de Barcelona i que vàrem lliurar als alumnes.
Les sessions tindran lloc tots els dijous, de 10 a 14 hores, a l’Institut d’Estudis Nord-americans (IEN), de Barcelona (Via Augusta, 123), amb entrada lliure.